Tulevaisuuden auloissa aistitaan muotoilua

on

Kolmannen vuoden muotoilun monimuoto-opiskelijoilla on tänä syksynä tehtävänä verkottua työelämän kanssa. Kuuden hengen opiskelijaryhmä sai Savonia Muotoilun kontaktien kautta yhteyden Arktis Furnitureen – seuraa opiskelijoiden projektin edistymistä artikkeleista.

Arktis Case | osa 2/4

Asiakaslähtöinen suunnittelu on käyttäjän kokemuksien tunnistamista. Suunnittelijan tulee ymmärtää mitä käyttäjä vaatii tilalta, että lopputulos vastaa odotuksia ja ratkaisee tilan toiminnalliset ongelmat. Tiedonkeruun menetelmiä ovat haastattelut, käyttötilanteen havainnointi, testaus sekä olemassa olevien ratkaisujen vertailu sekä analysointi.

Muotoilija suunnittelee käyttäjän eduksi

Suunnitteluryhmämme Kuusion tavoitteena on harmoninen tila, jossa käyttäjä viihtyy ja tunnistaa muotoilun merkityksen. Projektin alussa analysoimme erilaisia aulatiloja. Teimme havaintoja julkisten tilojen auloista ja esitimme kysymyksiä: Mitä aulassa tehdään? Mihin käyttötarkoitukseen aulatila on suunniteltu? Miten toiminnot ovat ratkaistu? Selvitimme aulatilojen käyttäjäkokemuksia ja kehitys-mahdollisuuksia.

Aulatilojen suurimmat ongelmat ovat kolkkous ja akustiikka. Suurissa tiloissa kalusteiden siirtämisestä lähti epämiellyttäviä ääniä ja puheen kaikuminen koettiin häiritsevänä. Pyrimme ratkaisemaan ongelman tutkimalla eri materiaalien ominaisuuksia, joilla voidaan tukea ja parantaa tilan sisustusmateriaalien valintoja. Keskeiseksi materiaaliksi valikoitui puu, jonka lämpö yhdistettynä akustisiin materiaaleihin ja tekstiileihin luo tilaan pehmeyttä ja rauhallisuutta. Puusta saadaan myös visuaalisesti näyttäviä kalusteita sen muokattavuuden ja erilaisten valmistustekniikoiden ansiosta. Tuotteiden toiminnoilla halutaan vastata myös muihin esiintulleisiin ongelmiin, kuten nykyteknologian käytön puuttuminen tilojen toiminnoissa ja miten teknologia voi palvella tilan käyttäjää.

Kerätyn aineiston pohjalta suunnittelimme oman aulatilan, jossa esille nousseet ongelmat ovat ratkaistu uusilla kalusteilla. Tilan ja tuotteiden suunnittelu on tällä hetkellä Kuusion työpöydällä. Seuraavassa tapaamisessa Arktis Furnituren Showroomissa Helsingin Valillassa, pääsemme esittelemään aulatilamme ja ja erilaisia ehdotelmia kalusteratkaisuista.

Seuraavassa blogissa tulee olemaan haastattelu Arktis Furniture Oy:n myyntijohtaja Jukka Niskaselta sekä sisustusarkkitehti Timo Saarniolta.

Suunnitteluryhmä Kuusio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s